Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

H νεράιδα του μήνα

Και μπήκε η άνοιξη...

πάλι γοργά, πάλι με τσαχπινιά! Μπήκε και ο Μάρτης. Δεν χτύπησε κανένα κουδούνι, δεν ζήτησε καμία άδεια, απλώς εγκαταστάθηκε! Τώρα που το σκέφτομαι, πήγε 2 του μηνός και ακόμη δεν έφτιαξα "Μάρτη", για το χέρι, για να μη με κάψει ο ήλιος!! Μόλις τελειώσω τη δημοσίευση θα τρέξω να φτιάξω. Α! Και καλό μήνα, σε όλους!

Χθες παρακολούθησα μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με την εκπαίδευση. Πώς τα εκπαιδευτικά συστήματα όλου του κόσμου επικεντρώνονται στο μυαλό και τη λογική και αφήνουν πίσω το σώμα, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία. Ο Πικάσο είχε πει, αναφέρει ο Κεν Ρόμπινσον στην εν λόγω παρουσίαση, ότι όλα τα παιδιά γεννιούνται καλλιτέχνες. Το θέμα είναι να παραμείνουν καλλιτέχνες και καθώς μεγαλώνουν. Και αυτό είναι αλήθεια. Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο ταλέντο. Και ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας θα έπρεπε να είναι η ανακάλυψη αυτού του ταλέντου και η καλλιέργειά του. Κανένα παιδί δεν είναι "καλύτερο" από το άλλο, όπως και κανένας ενήλικας. Είμαστε διαφορετικοί. Τα ρεύματα που φτιάχνει μία κοινωνία για να νιώθει ασφαλής, αλλάζουν από εποχή σε εποχή και ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας. Πόσοι από εμάς δεν ακολουθούν το ρεύμα; Πόσοι από εμάς πηγαίνουν κόντρα σε αυτό; Όταν έδινα πανελλήνιες, το ρεύμα ήταν παιδαγωγικά ή οικονομικές σπουδές. Παλιότερα θα μου έλεγαν δικηγόρος ή γιατρός. Σήμερα, τι θα μου έλεγαν; Έχω μεγάλη περιέργεια!

Την παρουσίαση μπορείτε να την απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο. Κρατάει 20 λεπτά, αλλά αξίζει τον κόπο!! http://www.ted.com/talks/lang/el/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html?source=facebook#.US_6olicQD_.facebook

Η "νεράιδα του μήνα" έχει ως σκοπό να βάλει τη δημιουργία σε κάποιο πρόγραμμα! Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που θα τον επινοήσετε εσείς και παρέα του τα παιδιά θα ζήσουν πολλές εμπειρίες και περιπέτειες! Μπορεί να εφαρμοστεί σε μία τάξη σχολείου ή στο σπίτι.

  • Επινοούμε τον ήρωα. 
  • Συστήνουμε στα παιδιά το χαρακτήρα. Μπορούμε να τον ζωγραφίσουμε ή και όχι, απλώς να τον περιγράψουμε με γλαφυρότητα για να σχηματίσουν τα παιδιά την εικόνα του στο μυαλό τους. Όπως θα δείτε παρακάτω, για τη δραστηριότητα ο ήρωας δεν είναι αναγκαίος. Απλώς, είναι πιο δελεαστικό για τα παιδιά να "κάνουν ό,τι τους λέει" μια κούκλα!
  • Αφιερώνουμε κάθε μήνα σε μία θεματική ενότητα - πχ. περιβάλλον, φιλοζωία, σχολείο, θέατρο, λογοτεχνία, τηλεόραση και υπολογιστές (η τεχνολογία είναι μέσα στη ζωή μας, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, οπότε καλό είναι να τη διδαχθούμε!), σπίτι, οικογένεια, μαγειρική....και αυτοσχεδιάζουμε!! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραμύθια, παιχνίδια, ζωγραφική, στολές... 
  • Παραλλαγή: κάθε μήνας έχει τις γιορτές του, καθώς και σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Μαθαίνουμε για αυτά και φτιάχνουμε ιστορίες και παιχνίδια ρόλων. 
Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τη φαντασία! Είναι δύναμη, όχι κουσούρι! Και είναι κάτι που το έχουμε όλοι μας. Αν σας φαίνεται αδύνατο να επινοήσετε έναν χαρακτήρα ή να σκαρώσετε ένα παραμύθι, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Παρατηρήστε την καθημερινότητα και θα καταλάβετε πόση φαντασία κρύβεται σε κάθετί που μας συμβαίνει. Πάρτε τους χαρακτήρες από ανθρώπους που γνωρίζετε, ιστορίες που έχετε ακούσει, βάλτε τους λίγο χρώμα παραπάνω και έτοιμο! Και κυρίως, μη φοβάστε να κάνετε λάθος! "Όποιος φοβάται να κάνει λάθος, δεν θα πρωτοτυπήσει ποτέ!", λέει ο Κεν Ρόμπινσον στην παρουσίασή του! Συμφωνείτε;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου