Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η γόμα είναι λυπημένη

Σε ένα σπιτάκι κοντά στο δάσος ζούσαν μία γόμα και ένα πουλάκι. Οι δυο τους ήταν πολύ καλοί φίλοι. Το πουλάκι ήταν κλεισμένο σε ένα πανέμορφο κλουβί και η γόμα το επισκεπτόταν καθημερινά.

Ένα ευχάριστο πρωινό, η γόμα του είπε:
- Θέλεις να σου ανοίξω το πορτάκι, για να παίξουμε μαζί;

Το πουλάκι κατενθουσιάστηκε!
-Τσίου! Τσίου! Ναι, ναι!

Η γόμα του άνοιξε το κλουβί και το πουλάκι πέταξε ελεύθερο. Το παράθυρο, όμως, ήταν ανοιχτό και έτσι το πουλάκι έφυγε!

Η γόμα στεναχωρήθηκε πολύ, αλλά, μετά από πολλή σκέψη, κατάλαβε ότι ήταν το καλύτερο για το φίλο της, βρήκε επιτέλους την ελευθερία του.

Από τότε, κάθε απόγευμα το πουλάκι επισκέπτεται τη γόμα στο σπίτι κοντά στο δάσος και παίζουν μαζί στον κήπο!

Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Ιστορία και εικόνες φτιαγμένη/ες από παιδιά, 
Μετάφραση: Κολλητήρι


ΑΣΚΗΣΗ
Οι ιστορίες που φτιάχνουμε στην τάξη ή στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι υπερπαραγωγές! Μία απλή ιστοριούλα, όπως η παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Βάλτε τα παιδιά να εικονογραφήσουν την παραπάνω ιστορία ή μία άλλη, εξίσου απλή. Χωρίστε την τάξη σε ομάδες και αναθέστε σε κάθε ομάδα την εικονογράφηση μίας πρότασης-φάσης της ιστορίας. 
Πχ. Η 1η ομάδα: Σε ένα σπιτάκι κοντά στο δάσος ζούσαν μία γόμα και ένα πουλάκι...ήταν πολύ καλοί φίλοι.
2η ομάδα: Η γόμα του άνοιξε το κλουβί.
3η ομάδα: Το πουλάκι έφυγε.
4η ομάδα: Η γόμα στεναχωρήθηκε πολύ
5η ομάδα: Το πουλάκι και η γόμα παίζουν μαζί στον κήπο!

Δείτε ότι η εικονογράφηση απαιτεί την αφαίρεση των λεπτομερειών. Μόνο η ουσία μπορεί να ζωγραφιστεί. Επίσης, απαιτείται πλήρης κατανόηση της ροής, για να εξασφαλιστεί η συνοχή. Η ομάδα 4 που θα ζωγραφίσει τη γόμα στενοχωρημένη στο δωμάτιο θα πρέπει να ζωγραφίσει και το άδειο κλουβί και το ανοιχτό παράθυρο, για να είναι συνεπής.

Εναλλακτικά: Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες των 4. Κάθε παιδί θα ζωγραφίσει μία πρόταση και στο τέλος η ομάδα θα δείξει την εικονογράφηση στην τάξη. Οι ομάδες πρέπει να είναι ενωμένες και να συννενοηθούν από πριν για το τι και πώς θα ζωγραφίσει ο καθένας, ώστε να είναι ομαλό και συνεπές το πέρασμα από τη μία εικόνα στην άλλη.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ:
Η παραπάνω τεχνική χρησιμοποιείται από τους σκηνοθέτες κατά την προετοιμασία μίας ταινίας. Πρόκειται για το ντεκουπάζ, τη διαίρεση του σεναρίου σε πλάνα. Ο σκηνοθέτης παίρνει το γραπτό κείμενο και χωρίζει κάθε σκηνή στα πλάνα της, δηλαδή, όπως στην άσκησή μας, στις εικόνες, που πρόκειται να γυριστούν. Για όσους είναι πιο εξοικειωμένοι με τον όρο "μοντάζ", το ντεκουπάζ μπορεί να περιγραφεί ως το μοντάζ στο χαρτί, πριν το γύρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου